L’any de les biblioteques

Biblioteca-Marià-Vayreda-(Olot). Dibuix de Manel Bielsa
Biblioteca Marià Vayreda (Olot). Dibuix de Manel Bielsa

Al llarg d’aquest any 2015 les biblioteques catalanes celebrem el nostre primer centenari, promovent diferents activitats pensades per als nostres lectors i usuaris: taules rodones, concursos literaris, reculls fotogràfics, bibliorelats, exposicions… Activitats sobre el món del llibre i de les bibloteques que podeu consultar al web 2015 l’Any de les biblioteques.

Una de les fites de la Mancomunitat de Catalunya, nascuda l’any 1914 de la fusió de les quatre Diputacions catalanes, va ser la democratització de la cultura. Amb aquest anhel, alguns prohoms de la intel·lectualitat catalana de l’època -Prat de la Riba, Eugeni d’Ors, Pompeu Fabra, Jordi Rubió o Carles Riba, entre molts d’altres- es van proposar fer arribar la cultura a cada racó del nostre territori.

Primer model de biblioteca. Dibuix de Manel Bielsa
El primer model de biblioteca. Dibuix de Manel Bielsa

En pocs mesos de diferència sorgeixen l’Institut d’Estudis Catalans, la Biblioteca de Catalunya i la Xarxa de Biblioteques Populars de la Mancomunitat. Ben aviat aquesta darrera institució va necessitar persones qualificades per gestionar les biblioteques, naixent així, ara fa 100 anys, l’Escola Superior de Bibliotecàries, una oportunitat de primer ordre per a moltes dones que d’aquesta manera varen tenir la possibilitat d’escollir el seu propi camí professional i aconseguir un treball digne i un futur respectable.

La llavor de l’Escola ha perdurat fins als nostres dies i, fins i tot en temps difícils, sempre ha treballat per portar la cultura a tots els racons de Catalunya, fent país, cohesionant la població, prenent iniciatives, adaptant-se a les necessitats de l’entorn.

Biblioteca-Octavi-Viader (Sant-Feliu-de-Guíxols) Dibuix de Manel Bielsa
Biblioteca Octavi Viader (Sant Feliu de Guíxols). Dibuix de Manel Bielsa

Aquest any 2015 és un bon moment per fer avaluació d’aquests primers 100 anys i fer palès, una vegada més, que la suma de petites accions fa un TOT molt gran… que és justament el que hem aconseguit des del món bibliotecari.

Llibres_Àngels Prat
Dibuix d’Àngels Prat

Logo_2015_any_biblioteques